Goedkope mobiele telefoon abonnementen vergelijken, de goedkoopste telefoonabonnementen

Telefoonabonnementen vergelijken met 4GKPN en Vodafone hebben snelste downloadsnelheid in vergelijkingen maar T-Mobile heeft de hoogste downloadsnelheid in de praktijk.

T-Mobile blijkt sneller

Hoewel KPN en Vodafone een snel 4G+ netwerk hebben is het niet altijd het snelste. T-Mobile is in de praktijk 10 Mbit/s sneller dan KPN en Vodafone. Hierdoor is in in 2015 het telefoonabonnement van T-Mobile de beste keuze voor 4G in de gebieden waar T-Mobile 4G internet heeft. Naast de hogere downloadsnelheid heeft T-Mobile ook een hogere uploadsnelheid. Het netwerk van KPN is echter stabieler dan dit van T-Mobile.

Dekking 4G belangrijk

Tijdens het vergelijken van telefoonabonnementen houden consumenten vaak enkel rekening met prijs. Een goedkoop telefoonabonnement is altijd goed om de aandacht mee te trekken. Toch is er meer belangrijk dan enkel de prijs van een telefoonabonnement.

Telefoonabonnementen vergelijken op de dekking van 4G is ook belangrijk. In 2015 hebben twee netwerkbeheerders een landelijke 4G dekking in Nederland, dit zijn KPN en Vodafone. Deze landelijke dekking hebben ze kunnen bereiken door de lage 4G frequentie eerst te gebruiken. KPN en Vodafone hebben beiden een deel van de 800 MHz frequentie in handen. Dit is een relatief lage frequentie en daardoor kan hiermee makkelijk een landelijke dekking worden gehaald.

T-Mobile heeft geen toegang tot de 800 MHz frequentie. Deze mobiele provider gebruikt de 1600 MHz frequentie voor 4G. T-Mobile kan met de 1600 MHz frequentie een hoge downloadsnelheid van 120 Mbit/s aanbieden echter heeft deze frequentie een kleinere dekking waardoor T-Mobile meer netwerkmasten moet plaatsen. Hierdoor heeft T-Mobile nog geen landelijke dekking. Tijdens het vergelijken van de telefoonabonnementen is een landelijke dekking belangrijk voor consumenten die veel reizen. T-Mobile heeft momenteel wél volledige dekking in de randstad.

Telefoonabonnementen vergelijken met 4G

Doordat KPN en Vodafone eerder een landelijke dekking hadden dan T-Mobile konden deze mobiele providers eerder beginnen met het opzetten van een 4G+ netwerk. Met 4G+ combineert de telefoon verschillende frequenties waardoor een hogere snelheid te behalen valt. Momenteel is de maximum 4G+ snelheid 225 Mbit/s, dit kan in de toekomst hoger worden als meer frequenties worden gebruikt.

KPN en Vodafone bieden beiden een 4G+ netwerk aan echter kan niet elke telefoon 4G+ gebruiken. Daarom is het belangrijk hier rekening mee te houden tijdens het vergelijken van telefoonabonnementen. In 2015 kunnen meerdere telefoons gebruik maken van het 4G+ netwerk, waaronder de Samsung Galaxy S5. Hieronder is een telefoonabonnement vergelijking met 4G.

KPN Vodafone T-Mobile
4G+
Databundel 1000 MB 1000 MB 1000 MB
Downloadsnelheid 225 Mbit/s 225 Mbit/s 100 Mbit/s
Belminuten 200 300 120
Prijs 20,- 24,- 21,-

T-Mobile toch sneller

In de bovenstaande tabel is te zien dat KPN en Vodafone de hoogste downloadsnelheid hebben. Uit recent onderzoek is gebleven dat T-Mobile de snelste 4G provider is. Het onderzoek maakte gebruik van data uit de Ookla speedtest van de afgelopen maanden. Gemiddeld was de downloadsnelheid van T-Mobile ongeveer 10 Mbit/s hoger dan die van KPN en Vodafone. Dit is echter enkel in de gebieden waar T-Mobile dekking heeft. T-Mobile wil eind 2015 een landelijke 4G dekking hebben.