4G belangrijk na uitfaseren 3G

4G internet is belangrijkBijna elke provider biedt momenteel 4G aan, door het uitfaseren van 3G wordt 4G steeds belangrijker. Het is daarom belangrijk om een telefoon te kiezen die gebruik kan maken van 4G.

Wat is 4G?

4G is een techniek waarmee je kan internetten op je mobiele telefoon. Momenteel is het netwerk overal beschikbaar in Nederland. De kwaliteit van 4G internet is beter dan 3G internet. De verbinding van 4G internet is stabieler, heeft een hogere capaciteit doet het beter op lange afstanden. Daarnaast is ook de downloadsnelheid hoger. Momenteel is de maximale landelijk beschikbare downloadsnelheid 300 Mbit/s. Dit wordt aangeboden door T-Mobile, Vodafone biedt op 2 plekken in Nederland een maximale downloadsnelheid van 1000 Mbit/s.

Hoe werkt 4G?

Om gebruik te maken van 4G moet je telefoon een aantal frequenties kunnen ontvangen, op deze frequenties kan data worden verstuurd. Providers zoals KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile hebben een aantal frequenties in beheer. Een moderne telefoon kan data versturen over meerdere frequenties waardoor de maximale downloadsnelheid hoger is dan als je het over 1 frequentie wordt gestuurd.

800 MHz 1800 MHz 2100 MHz 2600 MHz

Omdat 4G vaker beschikbaar en beter is zijn de netwerkproviders begonnen met het uitfaseren van 3G internet, zo worden enkele oude 3G frequenties gebruikt als hybride frequenties voor 3G én 4G. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben een voordeel over Tele2, dit komt omdat Tele2 enkel een 4G netwerk heeft en ook minder frequenties beschikbaar heeft. In de toekomst kan het dus zijn dat Tele2 een lagere downloadsnelheid biedt dan de andere providers.

Maximale downloadsnelheid van 4G

Providers die geen eigen 4G netwerk hebben huren dit vaak van de netwerkbeheerders. Hieronder is een overzicht van de downloadsnelheid van providers en van wie ze het netwerk huren.

Maximale downloadsnelheid Gebruikt netwerk van
300 Mbit/s Eigen netwerk
256 Mbit/s KPN
225 Mbit/s Eigen netwerk
225 Mbit/s Eigen netwerk
225 Mbit/s Eigen netwerk
150 Mbit/s Vodafone
150 Mbit/s KPN
150 Mbit/s T-Mobile
150 Mbit/s KPN
75 Mbit/s T-Mobile

Momenteel biedt T-Mobile de hoogste downloadsnelheid voor 4G aan, daarna Telfort en daarna een aantal netwerkbeheerders.

4G belangrijk voor de toekomst

Hoewel bijna alle nieuwe telefoons standaard gebruik kunnen maken van 4G frequenties is dit niet bij alle budget modellen. Als je dus een telefoon wilt die ook in de nabije toekomst goed is, is het aangeraden om een telefoon met 4G te nemen. Ook andere diensten zullen op het 4G netwerk worden aangeboden, een voorbeeld hiervan is bellen over 4G. Dit zit echter nog in de begin fase.

Providers die wij vergelijken