4G zorgt voor een hoger dataverbruik

4G zorgt voor hoger datavebruikBijna iedereen in Nederland maakt gebruik van mobiel internet, veel mensen blijven up to date door apps zoals Whatsapp en Facebook. Mobiel internet wordt steeds sneller waardoor consumenten ook meer gaan verbruiken.

KPN was de eerste provider met 4G

KPN is de 4G trend in Nederland gestart, de provider lanceerde de eerste 4G abonnementen op 4 februari 2013. KPN was ook de eerste mobiele provider die een volledig dekkend 4G netwerk in Nederland had. Na KPN bereikte ook Vodafone iets later een landelijke dekking. T-Mobile en Tele2 bereikten als laatste een landelijke dekking. Voordat alle providers een landelijke dekking hadden werden ze vooral vergeleken op wie van de providers de meeste dekking had. Momenteel worden de mobiele providers vergeleken op de snelheid die ze aanbieden.

Wat is 4G?

4G is een techniek voor internet, deze techniek wordt vaak bij mobiele telefoons gebruikt. Een provider die 4G aanbiedt heeft meerdere zendmasten door het hele land staan, deze masten zenden een bepaalde frequentie uit. Je mobiele telefoon kan ook op deze frequentie berichten ontvangen en versturen. 4G is de opvolger van 3G, en biedt een beter bereik en een hogere downloadsnelheid aan. 4G kan ook gebruikt worden door sommige providers om mensen in dunbevolkte gebieden te voorzien van snel vast internet. Tegenwoordig is 4G overal in Nederland beschikbaar.

Alle providers bieden 4G

Sinds de komst van 4G in Nederland zijn meer providers 4G gaan aanbieden, in het begin van 2015 hadden vooral de premium providers 4G. Momenteel bieden ook budget providers zoals Simpel en Hollandsnieuwe 4G aan, dit doen ze door gebruik te maken van het netwerk van een netwerkbeheerder. KPN, Vodafone, T-Mobile én Tele2 zijn 4G netwerkbeheerders. Hoewel alle providers nu 4G aanbieden is er wel een verschil in de snelheid die aangeboden wordt. Providers zoals KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 die een eigen netwerk beheren bieden een hoge snelheid aan. Een goedkope provider zoals Simpel of Hollandsnieuwe biedt niet de maximale 4G snelheid aan.

Dataverbruik stijgt door 4G

Mede door de komst van 4G is het dataverbruik in Nederland gestegen. Een reden hiervan is dat bestanden groter worden, via whatsapp stuur je makkelijker een bestand van 1 MB dan een bestand van 100 kb via een MMS. Daarnaast tonen websites zoals Youtube, Netflix en Facebook betere kwaliteit foto’s en video’s als je downloadsnelheid hoger is. Ook al blijven je gewoontes op internet hetzelfde dan stijgt je verbruik nog aangezien de bestanden die je download veel groter zijn.

Goedkoopste provider voor gemiddeld verbruik

Alle providers bieden een 4G abonnement aan, het is niet bij elke provider gratis. Een gemiddelde consument verbruikt ongeveer 1000 MB tot 2000 MB aan data gemiddeld per maand. De goedkoopste provider waarbij dit beschikbaar is, is Youfone. Bij Youfone krijg je voor 10,50 per maand 2500 MB aan data en 125 belminuten. Daarnaast krijg je ook een 4G snelheid van 256 Mbit/s.

Providers die wij vergelijken