Downloadsnelheid verplicht vermeldt in contract per 1 januari

Downloadsnelheid per 1 januari opgenomen in contractPer 1 januari zijn mobiele providers verplicht de verwachte mobiele downloadsnelheid te vermelden in het contract. De Autoriteit Consument & Markt laat dit merken in het ‘Beleidsregel kenbaarheid internetsnelheden‘.

Mobiele providers moeten internetsnelheid vermelden

De ACM heeft eerder dit jaar in september een document gepubliceerd waarin vermeldt wordt dat mobiele providers de werkelijk maximaal te behalen internetsnelheid moeten aangeven. Hierdoor is het aangeven van een theoretisch maximaal te behalen downloadsnelheid niet genoeg. De providers moeten daarom per 1 januari in het contract vermelden wat een realistische downloadsnelheid is voor het specifieke abonnement.

Artikel 5. – Geraamde maximale download- en uploadsnelheid op mobiele netwerken

Naar het oordeel van de ACM is de geraamde maximumsnelheid de hoogst haalbare snelheid die een internettoegangsdienst daadwerkelijk kan leveren binnen het afgesloten abonnement.

Door deze verandering krijgen consumenten een beter inzicht in de downloadsnelheid van de provider.

Niet overal correct vermeldt

Op dit moment vermeldt niet elke provider duidelijk welke downloadsnelheid een consument kan verwachten. Hieronder is een vergelijking wat providers aangeven op 4G pagina van de provider zelf.

ProviderVermeldt maximale 4G snelheidVermeldt te verwachten snelheid

Van de 10 mobiele providers vermelden er 4 wat de maximale theoretische downloadsnelheid is én wat de te verwachten downloadsnelheid zal zijn. T-Mobile is de enige provider die naast het statisch vermelden van de downloadsnelheid ook op de dekkingskaart per buurt vermeldt wat de gemiddelde downloadsnelheid is.

Opmerkelijke veranderingen in mobiel abonnement

Momenteel bieden alle providers de mogelijkheid aan om een abonnement af te sluiten met 4G internet. Enkel bij Ben zit dit momenteel niet gratis in het abonnement. Youfone heeft sinds 27 december nieuwe bundels waarbij het niet meer mogelijk is om 3G af te sluiten. Het is opmerkelijk dat Youfone bij het aanpassen van de bundels de maximale 4G downloadsnelheid gesplitst heeft bij de bundels.

DownloadsnelheidDatabundel*
256 Mbit/s3000 MB, 5000 MB, 7500 MB en Onbeperkt internet
50 Mbit/s750 MB en 1500 MB

*De bovenstaande databundels vervangen de oude 4G bundels van: 1250 MB, 2500 MB, 3500 MB, 4500 MB. De 7500 MB en de onbeperkt MB bundels blijven bestaan. De 750 MB bundel is een nieuwe bundel.

Youfone heeft op het moment van schrijven deze verandering niet doorgevoerd op de 4G pagina. Je kan alleen de nieuwe downloadsnelheid zien voor je abonnement als je tijdens het bestellen op meer informatie klikt bij internet.

Vergelijken makkelijker voor de consument

Door de verandering in de regels omtrent de downloadsnelheid van mobiele abonnementen wordt het voor consumenten makkelijker verschillende abonnementen te vergelijken. Nu bieden Tele2 én KPN een maximaal haalbare downloadsnelheid van 225 Mbit/s terwijl er volgens een onderzoek naar de gemiddelde downloadsnelheden een verschil van 17 Mbit/s zit tussen de gemiddelde downloadsnelheid van beide providers. Tele2 biedt een gemiddelde downloadsnelheid van 59 Mbit/s terwijl de gemiddelde downloadsnelheid van KPN 42 Mbit/s is.

Providers die wij vergelijken